Bányai József polgármester blogja

Bányai József polgármester blogja

VÁLTOZÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK A DÓZSA GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

2010. augusztus 23. - Bányai József

VÁLTOZÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK A DÓZSA GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

 

                Ahhoz, hogy az egyén a XXI. század kihívásainak megfeleljen, tanulmányai, majd munkája során érvényesüljön, rendkívül fontos a nyelvismeret és a számítógép magabiztos kezelése. A siker legalapvetőbb feltétele azonban a jól megalapozott, szilárd alapkészség, melyre építeni lehet, ami fokozatosan fejleszthető.

                Mindezen szempontokat, a gyerekek terhelhetőségét és a törvényi szabályozásokat szem előtt tartva a 2010/2011-es tanévben nagyobb hangsúlyt fordítunk a tehetséggondozásra, és az alábbi változtatásokat vezetjük be:

·                     Az 1., 2. és 3. évfolyamon a heti 1 választható angolóra helyett heti 1 kötelező + 2 választható angolt építünk az órarendbe;

·                     Szeretnénk ösztönözni a gyerekeket arra, hogy 8. osztályban nyelvvizsgát szerezzenek angol nyelvből. Ezért a 8. osztályosok pályázatot nyújthatnak be az önkormányzathoz. A három legeredményesebb pályázó elnyeri a nyelvvizsgája díjának finanszírozását;

·                     Növeljük a testnevelés heti óraszámát 7.-8. osztályban.

·                     4. osztálytól kezdődően lehetőséget biztosítunk arra, hogy az eddigi matematika és magyar óraszámhoz képest hetente plusz 1-1 órában sajátítsák el a gyerekek az ismereteket.

·                     A már eddig is közkedvelt énekkar, kézműves- és sportszakkörön túl informatika- és drámafoglalkozásokon valamint táncórán vehetnek részt tanulóink.

·                     Évek óta megoldatlan a diákok délutáni felügyelete felső tagozaton. A 4. évfolyamon az iskolaotthon nem tölti be funkcióját. A szaktárgyi órák számának növekedése miatt kevés idő marad az önálló tanulásra, gyakorlásra. Nem tanulnak megfelelő önállóságot a gyerekek, problémásabb a felső tagozatba lépés. Ezen okok miatt a 4. osztályban az iskolaotthonos nevelés-oktatás megszűnik, és 4.-8. osztályig napköziotthonos ellátást biztosítunk.

 

A felsorolt újítások a gyermekek érdekében történnek, testi-, lelki és szellemi fejlődésüket támogatja. Bízunk abban, hogy mindez az iskolánkat választó szülők megelégedésére is szolgál.

 

Nyikes Edit

mb. igazgató

 

 

 

 

 

A változásokról az oktatási bizottság elnökének szemével

 

 

Gyermekeink jövőjéért

a jövő gyermekeiért

 

Reményeink szerint a 2010/2011-es tanév a pilisjászfalui gyermekek számára mérföldkővé válik .

Jelenleg a Pilisjászfalui Önkormányzat , a Somvirág Óvoda és a Dózsa György Általános Iskola együttes erővel dolgozik azon, hogy a címben szereplő szlogen mindenki  számára nemes cél  legyen.

Közös és elsődleges célunk az  angolnyelv lehetőségekhez képest magas óraszámban történő oktatása. Az óvoda nagycsoportjában heti egyszer 45 percben fogjuk játékos foglakozások keretében megismertetni , és reményeink szerint megszerettetni a piciket az angol nyelvvel, illetve felkészíteni őket az iskola első osztályában rájuk váró heti 3 angol óra kezdeti feladataira.

Az iskola 1-4 osztályában heti 3, míg 5-8 osztályában heti 5 órában arra a feladatra vállalkozunk,hogy  8.osztályra  a tanulók letegyék az angol alap vagy akár az angol középfokú nyelvvizsgát. A sikeres vizsgázó pályázati úton visszanyerheti vizsgájának díját az Pilisjászfalui Önkormányzattól.

A jelenlegi iskolaotthonos rendszert a minőségi oktatás, és a gyerekek képességeinek maximális kiaknázására szeretnénk felhasználni. Rendszert, önállóságot és ismertanyagot együttesen kell elsajátítaniuk a gyerekeknek ahhoz, hogy kikerülve az iskola falai közül önmagukért felelősen gondolkodó felnőttekké váljanak. Ehhez a tanárok és szülők együttes feladata olyan mércét felállítani, melyet bár erőfeszítéssel, de annál nagyobb sikerélménnyel tudhatnak a gyerekek maguk mögött.

Természetesen ezt nem csupán száraz ismeretanyag elsajátításán értjük ,  ide tartoznak a sport az ének- és táncórák, melyek szintén nemes feladatok elé állítják a diákokat.

A cél, hogy mindenki megtalálja azt a területet, ahol sikereket tud elérni és törekedjen az egyre jobb teljesítményre.

Ezen feladatok teljesítéséhez szeretnénk kérni a szülők és gyermekek segítő közreműködését, hogy a falu felnövekvő nemzedéke óvodájára, iskolájára és Önmagára büszke,helytálló kis diákok legyenek.

 

Rakóczki Zsolt

Oktatási Bizottság Elnöke

 

 

 

 

 

Polgármesteri kommentár a változásokhoz

 

Az iskola fenntartása az önkormányzatok törvényi kötelezettsége és alapfeladata is. Ez a kisebb önkormányzatoknak, mint ahogy a jászfaluinak is, rendkívül megerőltető feladatot jelent anyagilag. Még megerőltetőbb ez a feladat, ha a gyereklétszám folyamatosan csökken, mert ez egyre csökkenő állami támogatásokat jelent, így az önkormányzatra háruló költségek egyre csak növekednek. Ennek a helyzetnek az orvoslására kívánt a Képviselő-testület két alkalommal is társulni, először Leányvárral, másodszor Tinnyével. A Leányvárral kötendő társulást a Leányvári Német Kisebbségi Önkormányzat vétózta meg, a Tinnyével való társulás pedig további gazdasági egyeztetéseket kívánt volna. A társulással kapcsolatos események, idejáró gyerekek szüleinek panaszai és a környékből elhangzott kritikák tették azt bennem világossá, hogy a társulás pusztán tüneti kezelése lehet az iskolafenntartás problémájának. Rövidtávon nagyban könnyítette volna az Önkormányzatok anyagi helyzetét, viszont hosszútávon megkérdőjelezhető lett volna a sikeressége. Ezt belátni nem volt könnyű feladat.

Megvizsgáltuk azt, hogy mi vezethette idáig az iskolát, mitől vesztette el a „piacképességét”. Be kellett látni azt, hogy ha egy fejlődő Pilisjászfalut akarunk, akkor az oktatásunkat is fejleszteni kell hozzá. Az iskola eddigi oktatási koncepciója ezt nem tette lehetővé, ezért a Nyikes Edit mb. igazgató által fent jegyzett változtatásokat végre kell hajtani, hogy az által az iskolánk vonzóvá váljék mind az itt tanuló, mind az itt tanulni szándékozó, vagy még bizonytalankodó gyerekek és szülők számára is. Mindezt persze úgy kell megtennünk, hogy a jelenleginél ne kerüljön többe az iskola fenntartása, vagy ha lehet, még gazdaságosabb is legyen.

                Ennek érdekében változtatni kívánunk az iskola koncepcióján és szélesíteni kívánjuk a szolgáltatások skáláját, hogy minél több gyerek válassza iskolánkat a még színvonalasabb oktatás miatt.

Belső átszervezésekkel meg kell és meg lehet oldani, hogy a szolgáltatások bővítése ne okozzon költségnövekedést. További fontos eredmény, hogy az iskola vezetése is támogatja azt sok év után, hogy lehetőség szerint helybéli pedagógusokat alkalmazzon, ezzel is csökkentve a kiadásokat és még inkább „jászfaluivá” téve iskolánkat.

A végzős diákok továbbtanulását igyekszünk azzal a jövőben megkönnyíteni, hogy évente 3 végzős diáknak az Önkormányzat pályázat alapján finanszírozza az angol középfokú nyelvvizsgáját. A későbbiekben bevezethető lenne az ECDL vizsga lehetősége is, ezzel pedig az informatikai tudást lehet bővíteni.

El kell azt érnünk, hogy a lehető legtöbb jászfalui iskolába járó gyerek a mai világ kihívásainak minél inkább megfeleljen és az eléjük gördülő akadályokat sikerrel vegye.

 

Bányai József

polgármester

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr442240457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása