HTML

Bányai József polgármester blogja

Pilisjászfalu közéletét érintő legfontosabb események

Friss topikok

  • gállostimi: Tisztelt Bányai Úr! Nagy kárt okozott a vihar a Kisipar utca alsó részén, az Árvalányhaj és a Si... (2009.06.27. 18:04) Viharkárok
  • Juhász Imre: Természetesen mint magánszemély és mint az e témában érintett és tevékeny civil szervezet is csatl... (2009.06.12. 13:06) Parlagfű mentesítési verseny - játszótér a tét

2017.06.06. 14:53 Bányai József

FELHÍVÁS!

Tisztelt Ingatlantulajdonosok!

 

A Zöld Bicske NP Kft. a zöldhulladékot kapacitáshiány miatt a hozzájuk tartozó régió több településén, vagy településrészén nem tudta elszállítani.

A Zöld Bicske vezetőjének kérése, hogy a T. Ingatlantulajdonosok a kitett zöldhulladékot hagyják kinn és a szállítást folyamatosan el fogják végezni.

 

Megértésüket köszönjük!

 

Pilisjászfalu Község Önkormányzata

Szólj hozzá!


2017.05.31. 14:20 Bányai József

M10-es úttal kapcsolatos álláspont - kifejtve

A A Facebookon megjelent a varkapu.info honlapján elérhető hír, miszerint nagyon sokáig nem lesz még M10-es út. Erről a levélről hiányzik az aláírásom, mely miatt úgy ér a Facebookon gúnyolódás, hogy előtte a hozzászólók nem tájékozódtak, meg sem próbálták megismerni az álláspontomat, mert akkor talán megértenék, hogy miért is történt ez. Most pedig az alább kifejtve az üggyel kapcsolatos álláspontom.

Február 16-án, Pilisvörösváron volt egy fórum ezzel kapcsolatban, amin rajtam kívül csak három jászfalui lakó jelent meg. (Egyikük sem, aki a Facebookon gúnyolódik). Itt ismertették azt a tanulmányt (katt ide a megnyitáshoz) amely az M0 északi szektorának megépítése miatt készítettek el. 

Szólj hozzá!


2017.05.23. 11:30 Bányai József

A milleniumi emlékmű vs. GULÁG Emlékmű

Sokakban felvetődik a kérdés, hogy miért kellett a Millecenetnáriumi Emlékművet elbontani, merthogy olyan szép volt - egyes vélemények szerint. Ez valóban igaz volt, kb. a 2000-es évek elejéig. 

Először is az történt, hogy az oszlop tetejéről levágták a bronzkelyhet, melyet sikerült megmenteni.

Aztán szépen lassan a törzsek nevei is elkezdtek leesni az oszlop tetejéről, betűnként, ahogy az elő van írva. Közben az oszlop is elkezdett "hámlani" és a talapzat burkolata is feljött. Hogy ez miért? Felfagyott... Na itt álljunk meg egy pillanatra: hogyan tud felfagyni egy kültéri emlékmű talapzatának burkolata? Ez a kérdés bennünk is felvetődött. Meg is néztük, mi lehet az oka és a mi legnagyobb döbbenetünkre beltéri lapból készítették! 

 

 

Szólj hozzá!


2013.09.04. 22:29 Bányai József

Továbbra is várjuk a jelentkezéseket

Továbbra is várjuk a jelentkezéseket a falunapra:

- borversenyre

- pálinka-versenyre

- főzőversenyre

- sportversenyekre

Minden érdeklődőt nagy szeretettel várunk!

falunapi_plakat_2012_vegleges_webre.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: pilisjászfalu falunap sportpálya kisiskola


2012.05.15. 15:22 Bányai József

Megtekinthető a rendezési terv a hivatalban

Tisztelt lakosság!

 

A Településszerkezeti terv, Helyi Építési Szabályzat és a Szabályozási terv módosítása 30 napig megtekinthető a Hivatalban. Az esetlges véleményeket is fel lehet vezetni a mellékelt füzetbe. 

Megtekinthető továbbá a http://www.heszir2.hu weboldalon is.

 

 

Szólj hozzá!


2012.05.10. 15:14 Bányai József

Lakossági tájékoztató a vasútépítéssel kapcsolatban (kattintson a .pdf fájlra)

máv_felhívás_1.pdf

Szólj hozzá!


2012.05.02. 12:08 Bányai József

Petra a legjobbak között...

kep0859_1335953209.jpg_1024x768

Még nincs egy éve, hogy első versenyén indulva rögtön az első helyen végzett az akkor 9 éves Háromszéki Petra, a Pilisi Királyi Íjászok egyesület tagja. Azóta még 15 versenyen vett részt, mindegyikén dobogós helyen végzett, így 13 arany, 2 ezüst és egy bronz érem büszke tulajdonosa.

 Őseink félelmetes fegyverének mai változatát, úgynevezett tradicionális összetett reflexíjat használ, egy „Kassai Ölyv-vadászt”. Idei évtől a Magyar Íjász Szövetség leigazolt versenyzője. Rengeteget edz, egy héten egy alakalommal a kisiskolában a hivatalos edzésen, délutánonként pedig otthon a kertben felállított célokra gyakorol.

Hivatalos versenyzőként a pályaíjászatban is kipróbálta magát. Februárban az IFAA Teremíjász Országos Bajnokságán legfiatalabb indulóként bronz érmet szerzett. Március 10-én és 11-én rendezték meg a Budapest Bajnokság minősítő teremíjász versenyt a Láng Sportcsarnokban. A kétnapos rendezvény egyben kvalifikációs verseny is volt a 2012. évi teremíjász országos bajnokságra. Petra történelmi gyerek leány kategóriában ezüstérmet szerzett, és a meglőtt pontszámai alapján jogot kapott az Országos Bajnokságon való indulásra. A Magyar Íjász Szövetség által megrendezett FITA (WA) Magyar Országos Bajnokságot március 31-én rendezték meg Dunakeszin. A versenyre majdnem 200 íjász kvalifikálta magát az ország minden részéből, az előzőleg megtartott régiós minősítő versenyeken elért eredményeik alapján. A 60 lövést követően 477 ponttal Petra történelmi gyerek leány kategóriában az előkelő II. helyet szerezte meg.

Az ország különböző pontjain megrendezett örömíjász versenyek közül összesen tizenkettőn indult az elmúlt egy évben, mindegyiken első helyezett lett. Tavaly még mini leány (-9), idén már gyerek leány (10-13) kategóriában. A csókakői vártól, a Börzsöny sűrű erdein át, a várpalotai Thuri kastélyvárig mindenhol sikeresen küzdötte le a 2D, 3D és furfangos harci célokat.

A Magyar Íjász Szövetség történelmi szakága által rendezett Nemzeti Kupa versenysorozatának kóspallagi évadnyitó versenyén Petra 21 cél leküzdését követően apród (gyerek) leány kategóriában az I. helyen végzett, és az eddigi 376 pontos csúcsot 61 ponttal megjavítva új országos csúcsot állított be. A versenysorozatból még két versenyen kell részt venni, majd szeptemberben a döntő következik.

Petra célja a Magyar Nemzeti Bajnoki cím elnyerése amiben családja messzemenőkig támogatja.   

Szólj hozzá!

Címkék: bajnok íjászat Petra


2012.04.26. 15:32 Bányai József

Születésnapi köszöntő

img_2856_kisebb_1335446588.jpg_2333x1555

Tisztelt Olvasók!

A mai napon köszöntöttük Végh Gézáné Juliska nénit a 90. születésnapján. Az Önkormányzattól egy szép virágcsokrot, bonbont a miniszterelnök úrtól pedig egy emléklapot kapott, amit szintén mi vittünk ki neki. 

 

Juliska néni elmesélte, hogy Jászfalun született, ami akkor még Tinnyéhez tartozott. Megélte Jászfalun a világháborút is, mesélte hogy a tanyán bújkáltak a bombázások elől.  Megélte azt is, amikor Piliscsabához tartozott a falu és a leválást is. Eddigi életét Jászfalun élte le.

 

További sok szép évet kívánunk az Önkormányzat nevében Juliska néninek itt Jászfalun! 

Szólj hozzá!

Címkék: születésnap 90


2012.04.19. 15:10 Bányai József

Kilátás a Nagy-Somlyóra

dscf0357_1_1334840192.jpg_1920x1440

Szólj hozzá!


2012.04.11. 13:45 Bányai József

Nyertes pályázatok

Tisztelt Látogató!

 

Az Önkormányzat nevében a következő jó hírekről szeretném tájékoztatni Önöket, melyek újabb nyertes pályázatok. Ezeken indultunk és nyertünk is rajta:

 

Referencia-intézményi pályázat

A Dózsa György Általános Iskola nyert a TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0079 számú pályázaton 3.000.000 Ft-ot nyert. A pályázat célja az iskolánk referencia-intézménnyé válása.

A támogatás intenzitása: 100%.

 

Vis maior támogatásra benyújtott pályázat

Idén márciusban a támogató hatóság arról értesítette Önkormányzatunkat, hogy a Magyarország Kormánya által biztosított vis maior keretből a vízelvezető rendszer és az utakban keletkezett károk helyreállítását és ezáltal falunkat 95.760.000 Ft-tal támogatja.

Támogatás intenzitása: legfeljebb 90%.

 

Befogadott óvodapályázat

Az Önkormányzat az óvoda fejlesztésére pályázatot nyújtott be, melyről azt az értesítést kaptuk, hogy a pályázatunkat (K-2012-KMOP-4.6.1--11-0022151/146) a támogató szervezet befogadta. Ez még nem jelenti a támogatás megítélését, hanem a tartalmi ellenőrzésre bocsátást jelenti.  

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat út támop kmop nyertünk vízelvezetés


2011.04.11. 21:23 Bányai József

Pályázatok

Tisztelt Látogató!

 

Pilisjászfalu Önkormányzata jelenleg több pályázaton is indult, melyen ha nyerünk, akkor szebb lehet falunk.

Ezek:

Sportlétesítmény felújítási pályázat

A belügyminiszter úr által 7/2011 számú rendeletével kiírt sportlétesítmény felújítási pályázaton is elindult településünk. Ennek keretében megújulhatnak a Kisiskola nyílászárói, homlokzata, padlózata, villamos és fűtési rendszere, tetőzete és az épület akadálymentesítése is megoldható. A falunk 16 millió Ft-ra pályázik.

 

Akadálymentesítési pályázat

E pályázat keretein belül a Polgármesteri Hivatal épülete lehet akadálymentesített. A tervek előzetes egyeztetést (titkarsag@pilisjaszfalu.hu, 06-26-373-777) követően a hivatalban megtekinthetők. Ennek keretében ca. 30 millió Ft-ra pályázunk.

 

Megújuló energiaforrások felhasználása

Mai világunkban mindennél fontosabb, hogy az épületek a lehető legkevesebb energiát használják fel. Ehhez már rendelkezésre állnak olyan technikai újítások és fejlesztések, amelyekkel lehet azt biztosítani, hogy fenntarthatóbb épületekben folyjon az oktatás, a nevelés és a hivatali munka. Itt 20 millió Ft-ra kívánunk pályázni.

Szólj hozzá!


2011.04.09. 13:19 Bányai József

Skype

Tisztelt Látogató!

Amennyiben kérdése van, vagy kérése van, netán a faluról és a faluban történő dolgokról érdeklődik, akkor ezentúl nemcsak személyesen/emailben/telefonon/levélben tud megkeresni, hanem hivatali időben Skype-on is elérhető vagyok. A kommunikáció így ingyenes:

Skype címem: banyaijozsef.pjaszfalu

Szólj hozzá!


2010.08.26. 15:39 Bányai József

Tarlótűz

A mai nap folyamán arra lettem figyelmes, hogy a Bécsi úttal szemben lévő földeken ég a tarló. Egy közeli disznóólat is veszélyeztetett a tűz, így a tűzoltók gyors egítsége kellett.

A tűzoltók értesítve lettek, sem személyi sérülés sem anyagi kár nem történt.

Szólj hozzá!


2010.08.26. 15:36 Bányai József

Murvázás

Tisztelt Olvasóim! Tisztelt Lakosság!

 

A mai nap folyamán kiszállításra került murva és kő olyan helyekre, ahol ezt a lakosok kérték. A Rigó utcába és a Csévi út-Harangvirág utca sarkára is érkezni fog még majd kő vagy murva a kéréseknek megfelelően. Ennek az időpontja várhatóan a holnapi nap. Itt köszönném meg Szűcs Dezső képviselőtársam segítségét ehhez a feladathoz.

Szólj hozzá!


2010.08.23. 14:40 Bányai József

Egy hete alakult meg a PBTER

Alapító dokumentum

 

Alulírottak, a Pilis-Budavidék térség településein a 2010. évi őszi önkormányzati választásokon induló polgármesterjelöltek az együttműködés mellett köteleztük el magunkat. Úgy gondoljuk, hogy hazánk és vidékünk jelenlegi nehéz helyzetében a településeken belüli összefogás mellett térségi összefogással tudjuk leghatékonyabban képviselni az itt lakók érdekeit.

 

Ezért párthovatartozástól függetlenül, mi a Fidesz vagy civil szervezetek által jelölt, valamint független jelöltek megalapítjuk a Pilis-Budavidék Térségi Együttműködés Rendszerét (PBTER). Egyúttal csatlakozunk a Magyarország miniszterelnöke által meghirdetett Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez. Térségünkben az együttműködés és demokratikus párbeszéd keretében kívánjuk ellátni hivatásunkat.

 

Amennyiben a választáson felhatalmazást kapunk településünk vezetésére, akkor az alábbi közösen vallott elvek és célok mentén kívánunk dolgozni a 2010-2014-es önkormányzati ciklusban:

 

1. Minden cselekedetünket és döntésünket a településünk többségének érdeke határozza meg.

 

2. Nem engedünk utat magánérdeknek a közérdek rovására, a közvagyon felett a lehető legnagyobb gondossággal őrködünk.

 

3. Közösségi céljainkat a helyi polgárokkal és az érintett településekkel folyamatosan és kölcsönösen egyeztetjük.

 

4. Megújítjuk a településeinket összefogó kistérségi rendszert. Minden erőnkkel törekszünk a térségi együttműködés gazdasági, kulturális és környezetvédelmi előnyeinek kihasználására. Közös tudással és akarattal fogunk tenni azért, hogy megoldjuk a térség foglalkoztatási, közbiztonsági és közlekedési problémáit. Közösen ápoljuk nemzeti és nemzetiségi kultúránkat, és megóvjuk környezeti értékeinket.

 

5. A fentiek érdekében közösen kívánunk fellépni érdekeink érvényesítésében és a településeinket egyaránt érintő problémák megoldásában. Üdvözöljük, hogy térségünk országgyűlési képviselője, Gulyás Dénes is csatlakozik kezdeményezésünkhöz. A Fidesz-KDNP kormány nyújtotta lehetőségekkel élve közösen fogjuk előmozdítani térségünk fejlődését.

 

Pilisvörösvár, 2010. augusztus 16.

 

Bányai József                                                             Bencsik Mónika

Pilisjászfalu                                                                     Nagykovácsi

a Fidesz polgármesterjelöltje                                  független polgármesterjelölt

 

 

 

 

dr. Csutoráné dr. Győri Ottília                        Deltai Károly

Budakeszi                                                                            Telki

a Fidesz polgármesterjelöltje                                     független polgármesterjelölt

 

 

 

 

Gáspár Csaba                                                              dr. Lovas András

Piliscsaba                                                                         Pilisvörösvár

a Fidesz polgármesterjelöltje                                  a Fidesz polgármesterjelöltje

 

 

 

Lökkös Attila                                                               Paksi Imre            

Üröm                                                                                   Pilisborosjenő

az Ürömért Egyesület polgármesterjelöltje         független polgármesterjelölt

 

 

 

dr. Szente Kálmán                                                     Sztilkovics Szávó

Solymár                                                                               Pilisszentiván

a Fidesz polgármesterjelöltje                                      a Fidesz polgármesterjelöltje

 

 

 

Varga László

Perbál

a Fidesz polgármesterjelöltje

 

 

 

Gulyás Dénes

a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője

 

Forrás: www.pbter.eu

Képek az eseményről: www.pbter.eu

Szólj hozzá!


2010.08.23. 09:45 Bányai József

16 év mérlege I. részlet

Tisztelt Olvasók!

Ígéretünknek megfelelően közzétesszük a 16 év mérlegét, jelen pillanatban az első részletet, 2000. évig. Ez ugyan csak egy töredéke, de sajnos a jegyzőkönyvek nehéz kezelhetősége végett ez a munka a tervezettnél lényegesen lassabban halad.

Ahol nincsen telekár, vagy helyrajzi szám, vagy telekterület az amiatt van, mivel az akkori testületi határozatok ezt nem tartalmazták. VOLT OLYAN TESTÜLETI HATÁROZAT, AHOL ÁR NÉLKÜL,TELEKMÉRET NÉLKÜL, HELYRAJZI SZÁM NÉLKÜL HATÁROZOTT A TESTÜLET AZ ELADÁSRÓL, MELY LÉNYEGESEN NEHEZÍTI AZ ÁTLÁTHATÓSÁGOT! Sőt, olyan is volt, hogy név sem szerepel a testületi határozatban!!!

Ahol csak az szerepel, hogy melyik évben hány telket adott el az Önkormányzat, az szintén amiatt van, mert nem lehet megállapítani a jegyzőkönyvből mást, csak az eladás tényét.

Rendkívül tanulságos a mérleg összeállítása, így a munka mindenképpen folytatódni fog, annak nehézségei ellenére.

 

 Eladott telkek magánszemélyeknek

Utca Hrsz. Négyszögöl  Négyszögöl ár Összeg  Év
Állomás    200 2500 500000 1995
Állomás  465/18 300 2500 750000 1995
Állomás  465/17 200 2500 500000 1995
Állomás  465/16 300 2500 750000 1995
Állomás    200 2500 500000 1995
Állomás  465/23 1858 m2/ 200 négyszögöl 2500 500000 1995
Állomás  465/22 841 m2/ 200 négyszögöl 2500 500000 1995
Állomás    200 2500 500000 1995
 Állomás   200 2500 500000 1995
Állomás    250 2500 625000 1995
Állomás    250 2500 625000 1995
Állomás    250 2500 625000 1995
Állomás      4000   1996
Állomás      4000   1996
Állomás      4000   1996
Állomás      4000   1996
           
           
Rigó  390 129 m2/ 36 négyszögöl 2500 90000 1995
           
           
Ibolya   250 2500 625000 1995
Ibolya   200 2500 500000 1995
Ibolya  467/05 hrsz. 200 2500 500000 1995
Ibolya   200 2500 500000 1995
Ibolya   200 2500 500000 1995
           
           
Tulipán 5 594 m2/ 150 négyszögöl 2500 750000 1995
  6 594 m2/ 150 négyszögöl
           
           
Erdőalja      1995. évi feltételekkel 2500 Ft   1996
           
           
Vadrózsa     4000   1996
Vadrózsa     4000   1996
Vadrózsa 10/15 hrsz. 797 m2/ 218 négyszögöl 4000 872000 1996
           
           
Kis-Somlyó  329 797 m2/ 218 négyszögöl 4000 872000 1996
           
           
Dombhát  468/33  1595 m2/ 443 négyszögöl 6500 2879500 1997
Dombhát  468/32 1281 m2/ 356 négyszögöl 6500 2314000 1997
Dombhát      6500   1997
Dombhát      6500   1997
Dombhát      6500   1997
Dombhát      6500   1997
Dombhát      6500   1997
           
           
Szivárvány  469/7 hrsz.  1599 m2/ 444 négyszögöl 6500 2886000 1997
Szivárvány  469/6 hrsz. 747 m2/ 207 négyszögöl 6500 1345500 1997
Szivárvány  469/5 hrsz. 746 m2 / 207 négyszögöl 6500 1345500 1997
Szivárvány  469/4 hrsz. 746 m2 / 207 négyszögöl 6500 1345500 1997
           
           
Csévi  469/2 hrsz. 792 m2/ 220 négyszögöl 6500 1430000 1997
           
           
Nagy-Somlyó     6500   1997
Nagy-Somlyó     6500   1997
           
           
Cseppkő     6500   1997
           
           
Zöldlomb     6500   1997
Zöldlomb     6500   1997

 

Eladott telkek cégeknek

 

Easy Bt.     5000 m2 1000 Ft/m2 5000000 1999
FAK-KO papír Kft.     4500 1000 4500000 1999
Hestia Kft.     4000 1000 4000000 1999
Johnson Controls Kft.     20000 1000 20000000 1999
Almási Szitanyomó Kft.   139-1 sz terület 1400 230 322000 1995
Csévi Likőr Kft.         2600000 1995
Rainbow Kft.     Társasház 500   1995
             
             
             
Olyan eladott telkek, ahol más adat nem állapítható meg            
             
1996-ban 3 telek (1 db Állámos u.)4000 Ft/négyszögöl        
1998-ban 35 telket értékesít      
2000-ben 25 telket értékesít      
         
         
         
         
       

 

Irányadó telekárak

 

1995-ben Erdőalja u., Tulipán, Rigó u.  2500 Ft/ négyszögöl
1996 I. féléve 4000Ft / négyszögöl
1997-ben 6500 Ft/ négyszögöl
1998. március 1-től 2000 Ft/m2
1999. június 30-ig 2800 Ft/m2
2000 augusztus 1-től 6000 Ft/m2
10 éve helyi lakos 4000 Ft/m2

Folyt. köv.

Szólj hozzá!


2010.08.23. 09:26 Bányai József

VÁLTOZÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK A DÓZSA GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

VÁLTOZÁSOK ÉS FEJLESZTÉSEK A DÓZSA GYÖRGY ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

 

                Ahhoz, hogy az egyén a XXI. század kihívásainak megfeleljen, tanulmányai, majd munkája során érvényesüljön, rendkívül fontos a nyelvismeret és a számítógép magabiztos kezelése. A siker legalapvetőbb feltétele azonban a jól megalapozott, szilárd alapkészség, melyre építeni lehet, ami fokozatosan fejleszthető.

                Mindezen szempontokat, a gyerekek terhelhetőségét és a törvényi szabályozásokat szem előtt tartva a 2010/2011-es tanévben nagyobb hangsúlyt fordítunk a tehetséggondozásra, és az alábbi változtatásokat vezetjük be:

·                     Az 1., 2. és 3. évfolyamon a heti 1 választható angolóra helyett heti 1 kötelező + 2 választható angolt építünk az órarendbe;

·                     Szeretnénk ösztönözni a gyerekeket arra, hogy 8. osztályban nyelvvizsgát szerezzenek angol nyelvből. Ezért a 8. osztályosok pályázatot nyújthatnak be az önkormányzathoz. A három legeredményesebb pályázó elnyeri a nyelvvizsgája díjának finanszírozását;

·                     Növeljük a testnevelés heti óraszámát 7.-8. osztályban.

·                     4. osztálytól kezdődően lehetőséget biztosítunk arra, hogy az eddigi matematika és magyar óraszámhoz képest hetente plusz 1-1 órában sajátítsák el a gyerekek az ismereteket.

·                     A már eddig is közkedvelt énekkar, kézműves- és sportszakkörön túl informatika- és drámafoglalkozásokon valamint táncórán vehetnek részt tanulóink.

·                     Évek óta megoldatlan a diákok délutáni felügyelete felső tagozaton. A 4. évfolyamon az iskolaotthon nem tölti be funkcióját. A szaktárgyi órák számának növekedése miatt kevés idő marad az önálló tanulásra, gyakorlásra. Nem tanulnak megfelelő önállóságot a gyerekek, problémásabb a felső tagozatba lépés. Ezen okok miatt a 4. osztályban az iskolaotthonos nevelés-oktatás megszűnik, és 4.-8. osztályig napköziotthonos ellátást biztosítunk.

 

A felsorolt újítások a gyermekek érdekében történnek, testi-, lelki és szellemi fejlődésüket támogatja. Bízunk abban, hogy mindez az iskolánkat választó szülők megelégedésére is szolgál.

 

Nyikes Edit

mb. igazgató

 

 

 

 

 

A változásokról az oktatási bizottság elnökének szemével

 

 

Gyermekeink jövőjéért

a jövő gyermekeiért

 

Reményeink szerint a 2010/2011-es tanév a pilisjászfalui gyermekek számára mérföldkővé válik .

Jelenleg a Pilisjászfalui Önkormányzat , a Somvirág Óvoda és a Dózsa György Általános Iskola együttes erővel dolgozik azon, hogy a címben szereplő szlogen mindenki  számára nemes cél  legyen.

Közös és elsődleges célunk az  angolnyelv lehetőségekhez képest magas óraszámban történő oktatása. Az óvoda nagycsoportjában heti egyszer 45 percben fogjuk játékos foglakozások keretében megismertetni , és reményeink szerint megszerettetni a piciket az angol nyelvvel, illetve felkészíteni őket az iskola első osztályában rájuk váró heti 3 angol óra kezdeti feladataira.

Az iskola 1-4 osztályában heti 3, míg 5-8 osztályában heti 5 órában arra a feladatra vállalkozunk,hogy  8.osztályra  a tanulók letegyék az angol alap vagy akár az angol középfokú nyelvvizsgát. A sikeres vizsgázó pályázati úton visszanyerheti vizsgájának díját az Pilisjászfalui Önkormányzattól.

A jelenlegi iskolaotthonos rendszert a minőségi oktatás, és a gyerekek képességeinek maximális kiaknázására szeretnénk felhasználni. Rendszert, önállóságot és ismertanyagot együttesen kell elsajátítaniuk a gyerekeknek ahhoz, hogy kikerülve az iskola falai közül önmagukért felelősen gondolkodó felnőttekké váljanak. Ehhez a tanárok és szülők együttes feladata olyan mércét felállítani, melyet bár erőfeszítéssel, de annál nagyobb sikerélménnyel tudhatnak a gyerekek maguk mögött.

Természetesen ezt nem csupán száraz ismeretanyag elsajátításán értjük ,  ide tartoznak a sport az ének- és táncórák, melyek szintén nemes feladatok elé állítják a diákokat.

A cél, hogy mindenki megtalálja azt a területet, ahol sikereket tud elérni és törekedjen az egyre jobb teljesítményre.

Ezen feladatok teljesítéséhez szeretnénk kérni a szülők és gyermekek segítő közreműködését, hogy a falu felnövekvő nemzedéke óvodájára, iskolájára és Önmagára büszke,helytálló kis diákok legyenek.

 

Rakóczki Zsolt

Oktatási Bizottság Elnöke

 

 

 

 

 

Polgármesteri kommentár a változásokhoz

 

Az iskola fenntartása az önkormányzatok törvényi kötelezettsége és alapfeladata is. Ez a kisebb önkormányzatoknak, mint ahogy a jászfaluinak is, rendkívül megerőltető feladatot jelent anyagilag. Még megerőltetőbb ez a feladat, ha a gyereklétszám folyamatosan csökken, mert ez egyre csökkenő állami támogatásokat jelent, így az önkormányzatra háruló költségek egyre csak növekednek. Ennek a helyzetnek az orvoslására kívánt a Képviselő-testület két alkalommal is társulni, először Leányvárral, másodszor Tinnyével. A Leányvárral kötendő társulást a Leányvári Német Kisebbségi Önkormányzat vétózta meg, a Tinnyével való társulás pedig további gazdasági egyeztetéseket kívánt volna. A társulással kapcsolatos események, idejáró gyerekek szüleinek panaszai és a környékből elhangzott kritikák tették azt bennem világossá, hogy a társulás pusztán tüneti kezelése lehet az iskolafenntartás problémájának. Rövidtávon nagyban könnyítette volna az Önkormányzatok anyagi helyzetét, viszont hosszútávon megkérdőjelezhető lett volna a sikeressége. Ezt belátni nem volt könnyű feladat.

Megvizsgáltuk azt, hogy mi vezethette idáig az iskolát, mitől vesztette el a „piacképességét”. Be kellett látni azt, hogy ha egy fejlődő Pilisjászfalut akarunk, akkor az oktatásunkat is fejleszteni kell hozzá. Az iskola eddigi oktatási koncepciója ezt nem tette lehetővé, ezért a Nyikes Edit mb. igazgató által fent jegyzett változtatásokat végre kell hajtani, hogy az által az iskolánk vonzóvá váljék mind az itt tanuló, mind az itt tanulni szándékozó, vagy még bizonytalankodó gyerekek és szülők számára is. Mindezt persze úgy kell megtennünk, hogy a jelenleginél ne kerüljön többe az iskola fenntartása, vagy ha lehet, még gazdaságosabb is legyen.

                Ennek érdekében változtatni kívánunk az iskola koncepcióján és szélesíteni kívánjuk a szolgáltatások skáláját, hogy minél több gyerek válassza iskolánkat a még színvonalasabb oktatás miatt.

Belső átszervezésekkel meg kell és meg lehet oldani, hogy a szolgáltatások bővítése ne okozzon költségnövekedést. További fontos eredmény, hogy az iskola vezetése is támogatja azt sok év után, hogy lehetőség szerint helybéli pedagógusokat alkalmazzon, ezzel is csökkentve a kiadásokat és még inkább „jászfaluivá” téve iskolánkat.

A végzős diákok továbbtanulását igyekszünk azzal a jövőben megkönnyíteni, hogy évente 3 végzős diáknak az Önkormányzat pályázat alapján finanszírozza az angol középfokú nyelvvizsgáját. A későbbiekben bevezethető lenne az ECDL vizsga lehetősége is, ezzel pedig az informatikai tudást lehet bővíteni.

El kell azt érnünk, hogy a lehető legtöbb jászfalui iskolába járó gyerek a mai világ kihívásainak minél inkább megfeleljen és az eléjük gördülő akadályokat sikerrel vegye.

 

Bányai József

polgármester

 

 

 

Szólj hozzá!


2010.08.18. 16:12 Bányai József

Pilisjászfalu ne álljon meg félúton...

Tisztelt Polgártársaink!

 

Újra elkövetkezett a helyi önkormányzati választások ideje. 2010. október 3-án, vasárnap újra választ az ország. Mindannyian az reméljük, hogy a választás a többség megelégedésére lesz.

 

Pilisjászfalun az elmúlt 2 évben olyan folyamatok indultak el, melyek megteremtik a lehetőségét a folyamatos fejlődésnek.

Elkészült egy murvázott parkoló a MÁV állomásnál, az Irinyi utca szilárd burkolatot kapott, az összes utcára elkészültek az út, vízelvezetés és járda tervei. Elkezdtük a Településfejlesztési Koncepció és a Rendezési Terv felülvizsgálatát, mely még a mai napig tart, de még idén befejeződhet. Az előre látott és nem látott adósságainkat rendeztük és rendezzük, a kötvénytartozást egy megállapodásnak köszönhetően meg tudjuk szüntetni, ezzel összefüggésben pedig a szennyvízdíjat a felére tudjuk csökkenteni. Uniós pályázaton 21 millió Ft-ot nyertünk kompetencia-alapú oktatásra, amely az oktatást fejleszti falunkban, valamint szeptember közepéig tervezzük beadni a csapadékvíz-elvezetésre szóló pályázatot is. Az utcákat telente sikerült mindig időben letakarítani, illetve a nagy nyári felhőszakadások alkalmával helyreállítani. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy nem volt már eladható telke az Önkormányzatnak, mely felett az Önkormányzat rendelkezik.

 

Ezek az eredmények 2 év alatt annak voltak köszönhetők, hogy a Képviselő-testület nagy része elkötelezett a település felé, nem pedig az egyéni érdekeit képviselte. Azt akarjuk ugyanakkor, hogy Pilisjászfalu ne álljon meg félúton…

Vannak még teendők, melyeket mindenképpen meg kell valósítanunk. Ilyenek: komplex településfejlesztés, melybe beletartozik az utak szilárd burkolattal történő ellátása, vízelvezetés, járda, óvoda és iskolaépület fejlesztése, településközpont kialakítása, az óvodai nevelés és az iskolai oktatás fejlesztése csak néhány azok közül a célok közül, melyeket abban az esetben meg tudunk valósítani, ha erre Önök nekünk felhatalmazást adnak október 3-án.

Ugyanakkor azt is tudni kell, hogy ezeket a célokat csak és kizárólag csapatként tudjuk megvalósítani. A csapat tagjai:

 

Bányai József polgármester-jelölt (FIDESZ)


Kovács Tibor független képviselő-jelölt

 

Oláh-Háromszéki Attila független képviselő-jelölt

 

Rakóczki Zsolt független képviselő-jelölt

 

Somodiné Kerekes Sarolta független képviselő-jelölt

 

Tar József független képviselő-jelölt

 

 

 

KÉRJÜK, HOGY AJÁNLÓSZELVÉNYEIKKEL TÁMOGASSÁK CSAPATUNKAT ÉS EZZEL FALUNK FOLYAMATOS FEJLŐDÉSÉT!

 

 

Szólj hozzá!


2010.05.09. 18:01 Bányai József

KÖZLEMÉNY - Az AMAMA Alapítvány Pilisjászfalui belpolitikai tevékenységével kapcsolatban

Tisztelt Olvasók!

Tisztelt AMAMA Alapítvány!

 

A legutóbbi (mai) kis újságjukban említett "igazságokra" reagálva annyit kívánok elmondani, hogy ne higgye azt a tisztelt  AMAMA Alapítvány, hogy egy lejáratókampány eredményeképpen majd egy általuk indított Képviselő-csapattal  karöltve a területet potom összegért meg tudják majd szerezni. Utolsó mondatuk erre enged következtetni!

Ameddig itt élek a településen, minden erőmmel azon leszek, hogy a falu egyetlen területét se lehessen jelentősen áron alul eladni sem művészeti, sem egyéb célra!

Választás következik októberben és láthatóan ebből senki nem akar kimaradni!

Szólj hozzá!

Címkék: amama bányaterület nemadjukoda


2010.01.21. 10:30 Bányai József

II. Sütifesztivál

 

Idén január16-án megrendezésre került a II. Sütifesztivál a Kisiskolában. A családi programon sok falubeli vett részt, jóval többen, mint az I. Sütifesztiválon. A Hagyományőrző Egyesület is meghívta a környékbeli hagyományőrzők képviselőit, akik a terem hátsó részében foglaltak helyet és 5 süteményt neveztek a versenybe.

Az előzetesen bejelentkezett 7 indulóval szemben 21 versenyző indította süteményét a versenyen. A rendkívül mutatós és finom sütiket a zsűri három kategóriában pontozta: édes és sós kategória, valamint a külalak.

Szólj hozzá!

Címkék: fesztivál süti sütifesztivál kisikola


2009.11.27. 16:41 Bányai József

Az első nyertes EU-s pályázat

Ma délután kaptam a jó hírt az OPSZI vezetőjétől, hogy nyertünk azon a pályázaton, melyen elindultunk.

Elsőként a TÁMOP 3.1.4-09/1 Kompetencia alapú oktatás - egyenlő hozzáférés innovatív intézményekben című pályázaton indult az Önkormányzat, melyen megnyertük a megpályázott 21 millió Ft-ot. Ez is egyfajta siker a település számára, melyet sosem szabad lebecsülni.

Ez is azt bizonyítja, ha van akarat a munkára és a pályázásra (nem pedig csak üres frázis), akkor  a sikernek is van esélye. Ha nem is nyerünk minden pályázaton, de akkor is elmondhatjuk, hogy megpróbáltuk.

 

Kellemes hétvégét mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: pályázat millió támop 21 nyertünk


2009.08.25. 21:02 Bányai József

Egy letűnt korszak emléke a fejekben?

Érdekes dolog történt ma megint óvoda-ügyben. Felkeresett valaki, akinek a szavában nincs ok kételkedni, mert ok nélkül biztosan nem jönne bejelentkezés nélkül. Azt mondta, hogy valaki(k) felkeresté(k) őt, hogy Jászfalun a polgármester azért zsarolja a szülőket, hogy vonják vissza a feljelentésüket. Ezt az aljas rágalmat határozottan visszautasítom. Meg kell kérdeznem, hogy ezek az emberek meddig mennek még el? Meddig mehetnek el büntetlenül? Bárkit megrágalmazhatnak, mert "úri" kedvük úgy kívánja?

A bejegyzés címe az, hogy "Egy letűnt korszak emléke a fejekben?". Mit is takar ez? Lássuk a következő idézetet Szabó Barnabás Györgytől:

"A “suttogó propaganda”, a rágalmazás, az álhírek terjesztése, a perbe fogás, a folyamatos köz- és magánéleti támadás tartozik ide. ... Úgy tûnik, a mai magyar közegben ez a leghatásosabb. Más kérdés, hogy a múlt hordalékai miatt nálunk jobban meg lehet ezt alapozni, mint másutt, viszont ez tovább mélyíti az oly gyakran emlegetett lövészárkokat, és hosszú távon a politikai konszenzus teljes hiányához vezet alapvetõ kérdésekben is, minden a napi sértõdöttség-politizálás eszköze lesz." A szerző megállapításai tökéletesen applikálhatók falunk mai "politikai" viszonyaira. Vannak lakótársak, akik feljogosítva érzik magukat arra, hogy másokról egyértelmű hazugságokat és megkérdőjelezhető tartalmú mondatokat állítsanak. Mindezt valószínűleg azért, mert nyíltan egyszerűen gyávák véleményüket felvállalni. Gyávák, mert szemtől szemben valószínűleg nem tudnák megfelelően megvédeni az álláspontjukat. Gyávák, mert nekik ez adatott, és van véleményük, mert demokrácia van. Egy olyan demokrácia, melyben csak a saját jogaikat és akaratukat kívánják érvényesíteni. Ahhoz, hogy ez sikerüljön, ahhoz a "hátbatámadás hazugságokkal és rágalmakkal" módszert alkalmazzák. Ez az ő sajátos demokrácia-értelmezésük, mely miatt falunk jelenleg ott tart, ahol tart.

Észre kellene már vennünk, hogy ez az a módszer, ami eddig minket hátrafelé vitt. Mindamellett, hogy visszautasítom aljas rágalmaikat, békejobbot is nyújtok nekik egy szebb, élhetőbb, jobb hangulatú település kialakítása érdekében. Remélhetőleg ezzel az ő gondolkodásuk is pozitívra fordul és a faluért ténylegesen valamit tenni akaró emberekké válnak. Meg kell mondanom, lenne még mit tenni...

Szólj hozzá!

Címkék: propaganda rágalmazás suttogó


2009.07.07. 07:28 Bányai József

Egyeztető tárgyalás eredménye csatorna-ügyben

Tegnap délelőtt 10 órától közel délután 14 óráig egyeztető tárgyalást tartottunk a PIVESZ Kft-vel és az Erste Bankkal csatorna-ügyben. Egyeztettük az álláspontokat.

Pilisjászfalu Önkormányzata részéről nehezményeztük, hogy a PIVESZ miért nem küld számlákat, illetve azt, ha küld, azt miért 421,10 Ft + ÁFA áron teszi. A számlázás állításuk szerintazért nem megy gördülékenyen, mert szerintük az önkormányzati ármegállapítás elbizonytalanítja a szolgáltatót és így nehéz számlázni. A csatornadíjat pedig azért 421,10 Ft + ÁFA áron számlázzák, mert a koncessziós szerződés 6.1-es pontja alapján joguk van az inflációval emelni az árat anélkül, hogy ezt az Önkormányzat rendeletben elfogadná!

Jeleztük, hogy azért nem fogadtuk el december 15-én az általuk kért magasabb árat, mivel 5 perccel a képviselő-testület ülése előtt érkezett meg a kalkulációjuk, holott 30 nappal előtte kellett volna, így a képviselő-testület ezt átszámolni nem tudta. A másik dolog, ami miatt "csak" 393 Ft + ÁFA áron fogatuk el a csatornadíjat az az, hogy nem akartuk még jobban megterhelni a lakosságot, mint amennyire szükséges. A PIVESZ viszont most kérte, hogy az Önkormányzat részéről emeljük meg a szolgáltatás árát, ugyanis nem tudják működtetni a telepet. Elmondásuk szerint ha elmarad az áremelés, akkor a telep egy hónapon belül leáll. Azért van szükségük az áremelésre elmondásuk szerint, mivel a telep költségei oly mértékben megnövekedtek, hogy azt már a szolgáltató nem tudja finanszírozni. Ennek bizonyításához a PIVESZ Kft-től bekértük a költségeiket alátámasztó számlákat, mert az Önkormányzat csak ezek alapján tud árat emelni. Mind Pilisjászfalu, mind Tinnye Önkormányzat részéről jeleztük, hogy az áremelést nem tartjuk elfogadhatónak, azt valószínűleg a Képviselő-testületek nem fogják megszavazni. Ekkor a PIVESZ részéről elmondták, hogy áremelés elmaradása esetán a telep le fog állni. Szerintük a mostani áremelésre azért is van szükség, mivelk az eddigi csatornadíj mesterségesen alacsonyan tartott volt és már a költségeket nem termeli ki.


Kapcsolat a bankkal

A PIVESZ részéről felmerült az igény, hogy a banki szerződés is kerüljön módosításra, ugyanis főként Pilisjászfaluról kevés szennyvízdíj folyik be és így az Erste Bank a 200 Ft-ot köbméterenként megtartja így a szolgáltatónak nem fizet üzemeltetésre díjat. Erre a megoldás talán a számlázási rend helyreállítása és a nemfizető ügyfelek számának csökkentése lenne az Erste Bank és az Önkormányzatok szerint. A PIVESZ Kft. az olyan befizetetlen szennyvízdíjakat is az Önkormányzatokon akarja követelni, amiről több lakos is jelezte, hogy számukra nem számlázták ki. Mindkét Önkormányzat kérte, hogy a Pivesz Kft. tegye rendbe ezen nyilvántartásait. Amennyiben ezeket rendbeteszi, akkor egy 2007-es szerződés szerint az Önkormányzatokon követelheti!!!

 

A tárgyalások valószínűleg hamarosan folytatódnak, a tegnapi napon inkább csak az álláspontokat sikerült egyeztetni, ugyanis minden félnek vannak problémái láthatóan.

Szólj hozzá!

Címkék: tárgyalás erste egyeztetés pivesz


2009.07.03. 12:45 Bányai József

Újabb viharkárok

A Polgárőrséggel a mai napon a vihar után újra bejártuk Jászfalut. Az előző vihartól fellazult utakat nagymértékben károsította a vihar, ismét több házba befolyt a csapadékvíz.

Az utak helyreállítása még a mai napon elkezdődik, ehhez szíves türelmüket kérem. A mai napra az OMSZ narancs riasztást adott ki, ezek szerint még lehet esőkre számítani esőkre.

A megromlott minőségű utakon vigyázzanak magukra!

Szólj hozzá!


2009.06.26. 09:36 Bányai József

Viharkárok

Tegnap este közvetlenül a vihar után kimentünk felmérni a károkat a Polgárőrség elnökével. A vihar nagyságához képest az utcák néhány kivétellel egészen rendben vannak. A vihar az Állomás utcában, a Csévi útban, illetve a Jácint utcában okozta a legnagyobb károkat. Ezen utcák javítását még ma délelőtt megkezdi a Márkakő Kft. gépe és munkatársa. Még most alacsony költséggel orvosolhatók az úthibák.

Sajnos van olyan lakos, akinek a házába betört a víz, mivel a telek alacsonyabban fekszik, mint az út.

A mai napra újabb esők érkezhetnek. Kérem vigyázzanak magukra!

1 komment

Címkék: vihar jácint állomás utcák csévi