Bányai József polgármester blogja

Bányai József polgármester blogja

M10-es úttal kapcsolatos álláspont - kifejtve

2017. május 31. - Bányai József

A A Facebookon megjelent a varkapu.info honlapján elérhető hír, miszerint nagyon sokáig nem lesz még M10-es út. Erről a levélről hiányzik az aláírásom, mely miatt úgy ér a Facebookon gúnyolódás, hogy előtte a hozzászólók nem tájékozódtak, meg sem próbálták megismerni az álláspontomat, mert akkor talán megértenék, hogy miért is történt ez. Most pedig az alább kifejtve az üggyel kapcsolatos álláspontom.

Február 16-án, Pilisvörösváron volt egy fórum ezzel kapcsolatban, amin rajtam kívül csak három jászfalui lakó jelent meg. (Egyikük sem, aki a Facebookon gúnyolódik). Itt ismertették azt a tanulmányt (katt ide a megnyitáshoz) amely az M0 északi szektorának megépítése miatt készítettek el. 

Ott az állam részéről illetékes szervezet képviselői elmondták, hogy elsőre a Solymár és Üröm közötti szakaszt építenék meg, mellyel egyikünk sem értett egyet, ugyanis az azt jelentené, hogy Pilisvörösváron napi szinten 33.000 gépjármű fog keresztül haladni.

A következő javaslat az volt, hogy legalább Pilisvörösvár és Piliscsaba között hozzák ki az utat. Ennek eredménye az lenne, hogy Pilisszentivánon, Piliscsabán, Tinnyén és Pilisjászfalun is megnövekedne a forgalom, mely ezen településeknek nem érdeke, így gondolom. A hivatkozott levélben pontosan az van benne, hogy a polgármesterek ütemezetten is akár, de kérik, hogy készüljön el az M10-es út. Mivel nincsen benne, hogy melyik szakaszoknál lennének az egyes ütemek, így nem láttam azt biztosítva, hogy ez a kérés tényleg jó-e nekünk ebben a formában. Egészen más a helyzet, ha az ütemezettségről szóló kérés nem került volna bele. Ez volt az első ok, amiért nem került rá az aláírásom. 

További indok, hogy a beadott VEKOP pályázatunkban pont a gaylogátkelőhelyet pályáztuk meg (többek között) és a faluban lévő 10-es úti szakasz fejlesztését. Furán mutatott volna a pályázatunk, ha azt látja a döntéshozó, hogy Pilisjászfalu a jelenlegi 10-es úton akar fejleszteni. Pályázatból forgalombiztonsági eszközöket telepítene és közben az M10-es útért is küzd, ami ezt pont elkerülné. Döntéshozói szempontot is figyelembe véve félő volt, hogy emiatt elutasításra kerül a pályázat, ami szintén települési érdek. Méghozzá egy huszonéve húzódó beruházás és elvitathatalanul az egyik leginkább hiányzó, melyre a falunak nem lenne pénze. 

A második ok, az az, hogy ezt mind a február 16-i lakossági fórumon, mind pedig a március 2-án, külön a polgármestereknek szóló fórumon elhangzott az államot képviselő szervezet munkatársai részéről, hogy ezt a tervet, miszerint az M10-es menjen ki Kesztölcig, nem fogják támogatni, ezért érdemes másban gondolkodni. Ha én aláírtam volna, abban az esetben sem lelt volna támogatásra a javaslat. Azt gondolom, hogy ezt nem csak én tudtam, mint polgármester, ugyanis a 19 érintett településből 13-an írták alá, 6-an pedig nem. Az okokat egyedül saját szemszögemből írom le, a többi településnél nem tudom az okokat, csak sejtem. 

 

A harmadik ok, hogy március 9-én (pont ennek a levélnek az aláírásának napján) Budakeszin voltunk polgármesterek, Csenger-Zalán Zsolt képviselő úr irodájában. A téma az M10-es, 1-10. sz. fűutak összekötése és M0 kialakítása volt, tehát pont erről volt szó. Ott az az álláspont született, hogy inkább arra kellene kérni a kormányt, hogy készüljön el egyidőben az M0 északi és nyugati szektora, valamint az 1-es és 10-es összekötése Esztergom és Zsámbék között. Ekkor a Pilisjászfalun áthaladó forgalom napi néhány száz autóra csökkenne. (Tanulmány 3.7 és 3.8-as ábra) Magam részéről azt gondolom, hogy ez az igazi érdekünk, ezt kell képviselni. A döntéshozókra is könnyebb hatni talán, hogy nem 60.000 lakó, hanem az agglomerációban lakós közel 800.000 embert szolgálna ki a fejlesztés.  

 

Összegezve: természetesen érdekünk az M10-es út, de kizárólag egyben, nem szakaszolva, mely nem zúdít óriási forgalmat Jászfalura. Amit nekem képviselni kell, az a számunkra legjobb megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr4912555219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása