Bányai József polgármester blogja

Bányai József polgármester blogja

Beszámoló a 2019. március 4-én tartott Képviselő-testületi ülésről

2019. március 06. - Bányai József

Kedves Lakosok!

Kedves Olvasóim!

 

A március 4-i testületi ülés legfőbb napirendje a költségvetési rendelet volt. A testület a költségvetést 6 igen, 1 nem szavazattal elfogadta. 

 

A főbb számai

a költségvetésnek a következők lettek: 

A költségvetés főösszege: 334.291.250 Ft

A költségvetési tartalék tervezett összege: 1.526.418 Ft

 

Nagyobb kiadások (bérek, járulékok) melyek a következők: 

 

Somvirág Óvoda bérköltség (járulékokkal): 90.341.391 Ft

Somvirág Óvoda működési és fejlesztési költségek (játszótér, tűzvédelmi rendszer, gyógyszer, vegyszer, tisztítószer, gyermekétkeztetés stb.): 36.151.545 Ft

 

Pilisjászfalui Közös Önkormányzati Hivatal bérköltség (tinnyei kirendeltséggel együtt, járulékokkal): 64.661.288 Ft

Pilisjászfalui Közös Önkormányzati Hivatal működési költségek: 14.423.394 Ft

 

Pilisjászfalu Önkormányzat bérköltség (járulékokkal): 24.077.044 Ft

Pilisjászfalu Önkormányzat működési és dologi kiadások: 4.237.960 Ft

 

Nagyobb bevételek

 

Összesen kapott bruttó állami támogatás: 157.396.000 Ft

Helyi adók (építmény, telek, iparűzési, idegenforgalmi és gépjárműadó 40%): 116.350.000 Ft

Egyéb bevételek (pótlékok, bírságok, szolgáltatási díjak, ingatlan-értékesítés, bérleti díjak, stb.): 60.545.250 Ft 

Vannak és voltak sajnos tavalyról kifizetetlen számlák, melyek leginkább abból adódtak, hogy tavalyra nagyobb bevételt terveztünk, mint ami befolyt valójában. Ennek oka, hogy egyik nagy adózó cég elment Jászfaluról, így az a bevétel hiányzott. Ezeknek a számláknak az idei költségvetésben van fedezete, így ez nem jelent valós csőd, de még csődközeli helyzetet sem, erről több vita folyt.

Ha csődös helyzetben van egy település, akkor nyilván nem tud betervezni az óvoda dolgozóinak egy havi jutalmat az önkormányzat és nem tud betervezni több kisebb fejlesztést is. 

Az eddigi legnehezebb évünk 2016 volt, mely a jelenleginél sokkal nehezebb likviditási helyzetet jelentett, de akkor valahogy senki nem kívánta csődösnek nyilvánítani a falut. Idén másabb, választási év van, betudható ennek. 

Kevés olyan évünk volt, amikor nem volt nagyon feszes a költségvetés, de ez biztosította, hogy fejleszteni tudtuk a falut. Pont emiatt igen sajnálatos, hogy a költségvetés nem ad lehetőséget arra, hogy pályázati tanácsadást vegyünk igénybe. Jelenleg benn van több pályázatunk is, több, mint 300 millió Ft értékben és az idei évben indulnak a Magyar Falvak Program pályázatai is. A testület tagjai fogják írni a pályázatokat a spórolás jegyében, reménykedve várom a pályázatokat én is. 

Szakmai segítség nélkül nem lesz egyszerű pályázatokat írni és menedzselni, de ettől még bízom a sikerben és magam részéről mindent meg is fogok tenni érte, akár szakértő segítség nélkül is. 

Az idei évben ki kell fizetnünk egy vesztes pert, mely tavaly év végén lett jogerős. Ez az ügy 1999 óta húzódik. Akkor, abban az évben a testület két magánszemélytől visszavásárolta a telket, melyet korábban eladott, de a vételárat nem fizette meg. Sajnos ez egy perben ránk lett kiszabva, így idén erre 13 millió Ft-ot kell fizetni. 

További fizetnivaló, hogy Tinnye felé a közös hivatal költségeivel nem számolt el megfelelően a hivatal, illetve a hozzájárulásokat hibásan számolta ki, így Tinnye felé felgyűlt 2013 óta 22,6 millió Ft elszámolási különbözet, melyet a testület jelenlegi döntése alapján ez évben kíván kifizetni. 

Az eddigi beszámolókban sajnos nem láttam, hogy megjelent volna, hogy a nehéz likviditási helyzet kezelésére, valamint a kiesett adóbevételek pótlására egy több milliárd Ft-os árbevételű cég székhely-áthelyezéséről tárgyaltunk ezidáig sikeresen Rakóczki Zsolt és Blaskovich Ákos képviselőtársakkal. Várhatóan ez pótolja a kiesett bevételeket részben vagy talán egészben is. Ezt bárki megtehetné, sajnos nem elég Facebookon lenni és ott megváltani a világot, hanem tenni kell. Na ez már strapásabb.  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://banyaijozsef.blog.hu/api/trackback/id/tr2314669701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása